Strona główna / Aktualności / Jaką datę uznaje się ...

Jaką datę uznaje się za datę zawarcia umowy o prowadzenie PPK?

Aktualności

Jaką datę uznaje się za datę zawarcia umowy o prowadzenie PPK?

13 września 2023

Jaką datę uznaje się za datę zawarcia umowy o prowadzenie PPK?

Za datę zawarcia umowy o prowadzenie PPK należy uznać datę przyjęcia przez instytucję finansową oświadczenia woli złożonego przez podmiot zatrudniający w imieniu i na rzecz osoby zatrudnionej bez zastrzeżenia zmiany lub uzupełnienia jego treści.

W związku z tym, że umowa o prowadzenie PPK ma indywidualny charakter w odniesieniu do poszczególnych osób zatrudnionych w danym podmiocie zatrudniającym, zawarcie umowy o prowadzenie PPK dla poszczególnych osób może nastąpić w innej dacie tj.:

1) datą zawarcia umowy o prowadzenie PPK w odniesieniu do osób zatrudnionych, w imieniu i na rzecz których podmiot zatrudniający zawrze umowę o prowadzenie PPK w terminie wynikającym z art. 134 ustawy o PPK – jest data przyjęcia przez instytucję finansową oświadczenia woli złożonego przez podmiot zatrudniający w imieniu i na rzecz osoby zatrudnionej (uczestników wskazanych na liście osób, o której mowa w art. 14 ust. 1 zdanie drugie ustawy o PPK),

2) datą zawarcia umowy o prowadzenie PPK w odniesieniu do osób zatrudnionych, w imieniu i na rzecz których podmiot zatrudniający zawrze umowę o prowadzenie PPK, zatrudnianych w trakcie funkcjonowania PPK w tym podmiocie zatrudniającym – jest data przyjęcia przez instytucję finansową oświadczenia woli złożonego przez podmiot zatrudniający w imieniu i na rzecz tych osób zatrudnionych (np. w postaci pliku zgłoszeniowego, jeżeli strony umowy tak uzgodniły),

3) w stosunku do osób, o których mowa w art. 17 ustawy o PPK, wobec których podmiot zatrudniający nie wywiązał się z obowiązku zawarcia umowy w terminie wynikającym z przepisów ustawy o PPK - datą powstania z mocy prawa stosunku prawnego wynikającego z umowy o prowadzenie PPK będzie pierwszy dzień po 10-tym dniu miesiąca następującego po upływie 3 miesięcy okresu zatrudnienia (np. zatrudnienie – 1 stycznia, powstanie stosunku prawnego wynikającego z umowy o prowadzenie PPK – 11 kwietnia, o ile nie było przerw w zatrudnieniu).

Autor: Biuro Redakcji, PFR Portal PPK

Ostatnie wpisy
1

5 listopada 2026

Młodzi coraz lepiej oceniają PPK. Dla 43 proc. z nich to pierwsze doświadczenie z inwestowaniem
2

5 listopada 2026

Od pierwszej pensji do finansowej przyszłości. PPK na Dniu Edukacji Finansowej
3

4 listopada 2026

O oszczędzaniu młodych w najnowszym odcinku podcastu „Proste oszczędzanie”! 
4

2 listopada 2026

Ponad 60 mld zł na rachunkach PPK
5

30 października 2026

Giełda sprzyjała oszczędnościom, a PPK rosło w siłę
Zobacz także
Zdjęcie artykułu szkolenie_autozapis_2027

21 września 2026

Autozapis w PPK w 2027 r. – bezpłatne szkolenia już w październiku

Zdjęcie artykułu odpowiedzialny-samorzad-nowy-program-dla-pracodawcow

15 września 2026

„Odpowiedzialny Samorząd” – rusza nowy program dla pracodawców z administracji samorządowej

Zdjęcie artykułu co_pol_roku_obowiazkowa_weryfikacja_stanu_partycypacji_w_ppe

21 lipca 2026

Półroczna weryfikacja partycypacji w PPE – o czym musisz pamiętać?

W ramach realizacji usług przez PFR Portal PPK Sp z o. o. oraz dla celów statystycznych, serwis internetowy www.mojeppk.pl stosuje pliki cookies. Użytkownik może zmienić ustawienia przeglądarki, w celu zablokowania zapisywania plików cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane na urządzeniu końcowym użytkownika. Więcej informacji w Polityce Prywatności.